Besparing

Att installera luft/vatten-värmepump är framför allt ett sätt att på lång sikt spara pengar. En relativt stor initial investering som lönar sig i längden i och med att du sänker kostnaderna för värme och varmvatten i ditt hem.

Bergvärme-info.se är en gratis tjänst för att komma i kontakt med certifierade installatörer av luft/vatten-värmepumpar!


Sänkta värmekostnader med luftvattenvärmepump

Först gäller det att räkna på hur lång tid det tar innan din luft/vatten-värmepump återbetalar sig själv. Om vi antar att du betalat 100 000 kr för luft/vatten-värmepumpen med installation (som du givetvis gjort ROT-avdrag för) och den innebär att du sparar 20 000 kr per år i sänkta värmekostnader, då är det följande ekvation som gäller:

Så räknar du ut besparing för din luft/vatten-värmepump

Investering: 100 000 kr   /  besparing per år:  20 000 kr    = Återbetalningstid 5 år

Från år fem är alltså din luft/vatten-värmepump en ren vinstaffär, och med en hållbarhet och livslängd på runt 15-20 år (med korrekt underhåll) är det alltså en ekonomiskt mycket sund idé att investera i en luft/vatten-värmepump.

Så mycket pengar kan du spara med luft/vatten-värmepump

För en genomsnittlig svensk villa av normalstorlek brukar man säga att en luft/vatten-värmepump kan sänka energibehovet med runt 50-60 procent. Det innebär att luft/vatten-värmepumpens besparing kan halvera värmekostnaderna.

Det bästa sättet att göra en ordentlig kalkyl är att utnyttja experternas kompetens.

När du tagit in flera offerter ska du se till att de även erbjuder en noggrann energikalkyl för ditt hem. De allra flesta seriösa installatörer erbjuder detta. Det är också viktigt att läsa på. Här kan du läsa mer om värmepump kostnad.

Ett sätt att få ned kostnaden på sin installation av luftvatten värmepump och därmed också öka möjligheterna till bättre besparing är att docka sin värmepump till en befintlig panna.

På startsidan på denna sajt kan du även hitta info om test av värmepumpar.