Koppla luft/vatten till befintlig panna

Att installera luft/vattenvärmepump till befintlig panna är ett vanligt tillvägagångssätt för många som köper värmepump. Så här går det till, och vi ger dig fördelar och nackdelar med att utnyttja befintlig värmepanna för sin luft/vatten-värme.

Tips: Om du direkt vill ta in prisförslag från certifierade luft/vatten-installatörer, gratis och snabbt, rekommenderar vi denna tjänst.

Fakta om att koppla värmepump till befintlig panna

Luft vatten värmepump med befintlig pannaEn värmepanna är den hårdvara i huset som skickar värme ut i ditt hus rum och ytor. Värmekällan för en panna kan vara pellets, ved, elektricitet eller någon annan uppvärmningsform. Men i detta fall vill vi alltså installera en luft/vatten-värmepump.

Fördelen med att du redan har en befintlig panna är att distributionssystemet redan är på plats, och du behöver alltså inte ta kostnaden för att sätta in en panna eller för att installera vattenburen värme - detta är redan på plats.

Nackdelen med att utnyttja den panna du redan har är att den antagligen kanske har några år på nacken, och därmed kanske inte är anpassad för den moderna luft/vattenpump du köpt in. Rådfråga alltid de installatörer du begär prisförslag från, när de gör kundbesök hos dig bör de titta på din panna och avgöra om den håller måttet eller om du kan tjäna pengar och göra större besparing genom att köpa en ny panna.

Vad kostar panna för värmepump

Har du ingen befintlig värmepanna, eller behöver köpa en ny, får du räkna med att din luft/vatteninstallation blir cirka 15 000 - 30 000 kronor dyrare. Men precis som i fallet med din budget för hela installation (se pris för att installera luft/vatten-värmepump) så ska du räkna på vad en ny panna kostar ställt mot vad denna panna kan ge dig för mervärde i form av mer sparade kronor varje månad.

På samma sätt bör du räkna på att docka pumpen mot befintlig elpanna - du sparar pengar på installationen, men åstadkommer du samma besparing? Detta är en av anledningarna till att du alltid ska höra med några olika värmepumpsfirmor; då får du en bra bild av om din panna duger eller inte. Om du bara kontaktar en installatör får du också bara en bild av hur väl ditt tänkta upplägg fungerar: Därför är det alltid vettigt att höra med 3-5 olika firmor och be om pris och förslag på lösning.

Olika pannor

De flesta värmepumpsfirmor, både stora leverantörer/tillverkare som NIBE, CTC eller Thermia samt mindre lokala installatörer, kan idag utan problem lösa allt från enbart köp av pump till komplett lösning med installation, ny panna och framtida service.

Här är några vanliga elpannor för luft/vattenanslutning:

  • NIBE EVP 270, Rekommenderat cirkapris 32 000 kr
  • NIBE EVC13, Rekommenderat cirkapris 17 000 kr
  • CTC ECO, Rekommenderat cirkapris 30 000 kr
  • IVY 290 A/W, Rekommenderat cirkapris 27 000 kr

Dessa är bara exempel, men som du ser kan priserna skilja sig en hel del. Köp aldrig in en ny panna på egen hand om du inte är hundra procent säker på vad du behöver för kraft och teknik, är du minsta osäker bör du istället ta in förslag från luft/vatteninstallatörerna.

Sammanfattning

Så som du kan läsa dig till här ovanför så är "kanske" det rakaste svaret vi kan ge på frågan "Behöver jag byta ut pannan när jag skaffar luft/vattenvärme"?". Vissa gamla pannor kan utan problem fungera ihop med dagens moderna pumpar medan andra helt enkelt inte håller måttet. Var därför tydlig med de installatörer du kontaktar för prisofferter och be dem komma med ett utlåtande om vad de tror om att docka den nya värmepumpen mot din befintliga panna.

Vill du jämföra priser på olika värmepumpar och få offert med hembesök?

Fyll i detta kostnadsfria formulär - upp till fem lokala installatörer kontaktar dig med offert!


-Snabbt, enkelt och gratis