Koppla luft/vatten till befintlig panna

Att installera luft/vattenvärmepump till befintlig värmepanna är ett vanligt tillvägagångssätt för många som köper värmepump. Så här går det till, och vi ger dig för- och nackdelar med att utnyttja befintlig värmepanna för sin luft/vatten-värme.

Tips: Om du direkt vill ta in prisförslag från certifierade luft/vatten-installatörer, både gratis och snabbt, rekommenderar vi denna tjänst.

Luft vatten värmepump med befintlig panna

Att koppla värmepump till befintlig panna

En värmepanna är den hårdvara i huset som skickar värme ut i ditt hus rum och ytor. Värmekällan för en panna kan vara pellets, ved, elektricitet eller någon annan uppvärmningsform. Men i detta fall utgår vi alltså från att du ska installera en luft/vatten-värmepump.

Fördelen med att du redan har en befintlig panna är att distributionssystemet redan är på plats, och du behöver alltså inte ta kostnaden för att sätta in en panna eller för att installera vattenburen värme eftersom det redan finns.

Nackdelen med att använda en värmepanna du redan har är att den antagligen har några år på nacken, och att den kanske inte är anpassad för den moderna luft/vattenpump du nu köpt in. Rådfråga alltid de installatörer du får prisförslag från. När de gör kundbesök hos dig bör de titta på din panna och kunna avgöra om den håller måttet eller om du kan tjäna pengar och göra större besparing genom att köpa en ny panna.

Vad kostar en panna för värmepump?

Har du ingen befintlig värmepanna, eller om du ändå behöver köpa en ny, får du räkna med att din luft/vatteninstallation blir cirka 15 000 - 30 000 kronor dyrare. Men precis som i fallet med din budget för hela installation (se pris för att installera luft/vatten-värmepump) så ska du räkna på vad en ny panna kostar ställt mot vad denna panna kan ge dig för mervärde i form av sparade kronor varje månad.

På samma sätt bör du räkna på att docka pumpen mot befintlig elpanna - du sparar pengar på installationen, men åstadkommer du samma besparing? Detta är en av anledningarna till att du alltid ska höra med flera olika värmepumpsfirmor; då får du en bra bild av om din panna duger eller inte.

Om du bara kontaktar en installatör får du bara en bild av hur väl ditt tänkta upplägg fungerar: Därför är det alltid vettigt att höra efter med 3-5 olika firmor och be om pris och förslag på lösning. 

Olika pannor

De flesta värmepumpsfirmor, både stora leverantörer/tillverkare som NIBE, CTC eller Thermia samt mindre lokala installatörer, kan idag lösa allt från enbart köp av pump till komplett lösning med installation, ny panna och framtida service.

Här är några vanliga elpannor för luft/vattenanslutning:

  • NIBE EVP 270
    Rekommenderat cirkapris: 32 000 kr
  • NIBE EVC13
    Rekommenderat cirkapris: 17 000 kr
  • CTC ECO
    Rekommenderat cirkapris: 30 000 kr
  • IVY 290 A/W 
    Rekommenderat cirkapris: 27 000 kr

Dessa är bara exempel, men som du ser kan priserna skilja sig en hel del. Köp aldrig in en ny panna på egen hand om du inte är hundra procent säker på vad du behöver för kraft och teknik, är du minsta osäker bör du istället ta in förslag från luft/vatteninstallatörerna.

Sammanfattning

Som du kan läsa dig till här så är "kanske" det rakaste svaret vi kan ge på frågan "Behöver jag byta ut pannan när jag skaffar luft/vattenvärme?".

Vissa gamla värmepannor kan utan problem fungera ihop med dagens moderna pumpar medan andra helt enkelt inte håller måttet. Var därför tydlig med de installatörer du kontaktar för prisofferter och be dem komma med ett utlåtande om vad de tror om att docka den nya värmepumpen mot din befintliga panna.

Vill du jämföra priser på olika värmepumpar och få offert med hembesök?

Fyll i detta kostnadsfria formulär - upp till fem lokala installatörer kontaktar dig med offert!

-Snabbt, enkelt och gratis