Vanliga frågor om luft/vatten-värmepumpar

Vad är fördelarna med en luft/vatten-värmepump?

Du behöver, till skillnad från bergvärme, inte borra på tomten för att kunna använda dig av luft/vatten-värme. Luft/vatten-värmepumpar är generellt också billigare att både köpa installera än bergvärmepumpar. Att utnyttja den värme som naturligt finns i luften runt oss är mycket miljövänligt och ett starkt argument för att välja luft/vatten-värmepump.

Hur installeras luft/vatten-värmepumpen?

Installationen är en del av det du betalar för din pump. För en dialog med din leverantör för att få skriftligt på vad som ingår i offerten. Det du ska kräva är själva pumpen, installation av pumpen och installation av inomhusmodulen som kopplas till ditt vattenburna värmesystem.

Var ska pumpen placeras?

Var pumpen placeras är upp till dig själv, men för en dialog med din leverantör. Det du bör ha i åtanke är att den ska placeras så nära inomhusmodulen som möjligt, för att inte förlora värme på vägen.

Kan jag koppla ihop flera luft/vatten-pumpar för att öka effekten?

Med rätt tillbehör går det, men det behövs knappast för normalstora svenska hus enfamiljshushåll.

Vilket märke ska jag välja? Vilken värmepump passar ett hus på xxx kvadratmeter?

Eftersom det finns många tillverkare och distributörer av luft/vatten-värmepumpar är det klokt att diskutera med din installatör om vad som passar dig bäst. Du betalar ett rätt stort belopp (antagligen) och se då till att få valuta för pengarna - ställ frågor till den leverantör/installatör du väljer. Använd gärna en kostnadsfri tjänst som Bergvärme-Info.se för att enkelt begära in offerter från installatörer i ditt område.

Behöver jag köpa en ny panna?

Vissa luft/vattenvärmepumpar kräver att du även skaffar ny värmepanna, men om du redan har ett vattenburet system med egen panna kan du kanske använda den även om du skaffar ny pump. Hör med installationsfirmorna du begär priser från om vad de tycker är bästa lösningen för ditt hus. (mer om bra information om luft värmepump finns här)

Vilken installatör/leverantör ska jag välja?

Du bör prata med och ta in offerter från flera olika entreprenörer. Att investera i en luft/vatten-värmepump är en stor kostnad och inget du bör göra i en handvändning. Få företagen att slåss om dig som kund - ta in många offerter på luft/vatten-värmepumpen för att på så sätt hitta den som passar din energiförbrukning och din plånbok bäst.

Vad kostar det att installera en luft/vatten-värmepump?

Många olika faktorer spelar in, se mer om detta under Pris & kostnad.

Vilka värmepumpar är "bäst i test"?
Energimyndigheten genomför olika tester av värmepumpar, bland annat just test av luft/vatten-värmepumpar.

Vilken är den lägsta temperaturen för luft/vatten-värmepumpar?

En normal luft/vatten-pump klarar temperaturer runt -20 till -25 grader.

Finns det något annat jag kan göra för att sänka mina värmekostnader?

God isolering är alltid en fördel, exempelvis kan energisnåla fönster bidra till att hålla värmen kvar längre. Ibland kan det räcka med att sätta in ett extra glas! 

 

Vill du jämföra priser på olika värmepumpar och få offert med hembesök?

Fyll i detta kostnadsfria formulär - upp till fem lokala installatörer kontaktar dig med offert!

-Snabbt, enkelt och gratis