Korta Fakta om luft/vatten-värmepumpen

Luft/vatten-värmepump - så fungerar den

1. Luft/vatten-värmepumpar utnyttjar luften för att värma vatten som sedan leds in i huset. Luft innehåller alltid värme, till och med när det är minusgrader ute. Självklart blir effekten större ju varmare luften är. Luften transporteras via ett köldmedium, alltså en energibärare som tar luft från en kallare plats (utomhus) till en varmare plats (inomhus).

2. Vattnet som värmts upp av utomhusluften förs in i och genom huset i radiatorer och/eller golvvärme. På så sätt ger luft/vatten-pumpen möjlighet att sprida värme i hela huset, till skillnad från luft/luft-pumpen som bara sprider värmen i det rum där dess inomhusdel är placerad. Själva pumpen placeras oftast utomhus.

3. Ditt hus behöver tillsatsvärme vid nollgradigt och lägre temperaturer. Ju längre söderut i Sverige du bor desto mer effektivt är ett luft/vatten-värmepumpssystem.

4. Hur mycket du sparar på att installera en luft/vatten-värmepump varierar, men du kan utan problem halvera dina värmekostnader genom att utnyttja värmen i luften. Du kan alltid hitta mer information och omfattande tester hos Energimyndigheten.

5. Att installera en luft/vatten-värmepump berättigar till ROT-avdrag. Schablonen säger att 25 procent av totalkostnaden för din värmepumpsinstallation är att betrakta som arbetskostnad. Alltså, om du betalar 120 000 kronor för pump och installation blir arbetskostnaden 30 000 kronor. 30% av detta får du dra av enligt Skatteverkets regler för ROT-avdrag 2017. Det innebär en skatterabatt på 10 000 kronor när du installerar luft/vatten-värmepump.

6. Luft/vatten-värme är ett miljövänligt energialternativ. Om alla enfamiljshus i Norden använde värmepump skulle den förbrukade energin i våra länder minska med 43 procent (källa: SIS Miljömärkning). Koldioxidutsläppen skulle samtidigt minska med en tredjedel!

7. Här passar luft/vatten värmepump allra bäst:

  • Hus där det redan finns ett vattenburet system för värmetransport.
  • Hus i södra eller mellersta Sverige.
  • Hus som har lågt till normalt behov av värme och varmvatten.

 

Vill du jämföra priser på olika värmepumpar och få offert med hembesök?

Fyll i detta kostnadsfria formulär - upp till fem lokala installatörer kontaktar dig med offert!

-Snabbt, enkelt och gratis