Pris & Kostnad luft/vatten-värmepump

Vad kostar luft/vatten-värmepump?

Luft/vatten-värmepumpar är en relativt kostsam investering men som lönar sig på kort tid, en korrekt installerad luft/vatten-värmepump kan nämligen sänka dina löpande kostnader för värme rätt rejält. Se den som en investering som du har igen genom att du sänker dina värmekostnader. Beroende på omständigheter kan du halvera dina värmekostnader och ibland sänka dem ännu mer än så.

Du kan komma undan med ett totalpris på en bra bit under 100 000 kronor, och ibland kan du hamna en bit över. Detta pris avser då både hårdvara och arbetskostnad för hantverkare som sköter installationen av din luft/vatten-värmepump.

Själva pumpen kan kosta så lite som 20 000 kr, eller en bra bit över 70 000 kr. Givetvis hänger pris och kvalitet ihop i många fall. Till detta kommer installationskostnaden och eventuellt en ny panna. Men kom ihåg att göra ROT-avdrag och på så sätt halvera arbetskostnaden med upp till 50 000 kronor per person i hushållet! Då blir en värmepump plötsligt en mycket förmånlig investering - med tanke på att den också sänker dina löpande värmekostnader rejält.

Exempel: pris på luft/vatten-värmepump med ROT-avdrag

Vi gör en enkel uträkning här, kom dock ihåg att detta bara är en generell uträkning där vi inte går in på extrakostnader såsom bortmontering av gammalt system eller tillägg för ny panna eller distributionssystem för värmen. För bästa pris för din egen installation av luft/vattenvärme rekommenderas att alltid jämföra offerter från flera olika leverantörer (använd gärna en gratistjänst för certifierade installatörer, exempelvis här: pris på luft/vattenvärmepump).

1. Jämför offerterna, välj den bästa

Du tar in fyra offerter på luft/vatten-lösningar och väljer ut en leverantör/installatör som ligger bra i pris och inger förtroende. Han ger dig en offert på totalt 98 000 kr, som förhåller sig på följande sätt:

Luft/vatten-värmepump 8 kw: 68 000 kr.

Arbetskostnad installation: 28 000 kr.

Resekostnad: 2 000 kr

2. Installationen sker

När du godkänt offerten sker arbetet med att installera din luft/vatten-pump samt ansluta den till det vattenburna värmesystemet.

3. Faktura kommer - ROT-avdraget halverar arbetskostnaden

På fakturan gör installatören ROT-avdraget direkt åt dig. Du behöver alltså inte själv göra något. Efter ROT ser den totala kostnaden för din värmepump ut så här:

Luft/vatten-värmepump 8 kw: 68 000 kr.

Arbetskostnad installation: 14 000 kr. (50 procent av 28 000 kr)

Resekostnad: 2 000 kr.

Total kostnad: 84 000 kr.

Tips för sänkt kostnad för din luftvattenvärmepump:

Ta in flera offerter från flera företag, stora som små. Hitta den som passar dig bäst och jämför deras prisförslag på luft vatten värmepump (både arbete, pump och övrigt material) och vad som ingår. Gör noggrann research och ställ frågor till entreprenören om vad du får för pengarna. Det har du igen i slutändan.