Pris & Kostnad luft/vatten-värmepump

Vad kostar luft/vatten-värmepump?

Luft/vatten-värmepumpar är en relativt kostsam investering men som lönar sig på kort tid. En korrekt installerad luft/vatten-värmepump kan nämligen sänka dina löpande kostnader för värme rätt rejält. Se kostnad luft vatten värmepump som en investering som du har igen genom att du sänker dina löpande värmekostnader. Med rätt förutsättningar kan du dra ned dina värmekostnader med 50%, eller mer.

Med hårdvara och arbetskostnad för den hantverkare som sköter installationen av din luft/vatten-värmepump ligger genomsnittlig kostnad på runt 100 000 kronor.

I det priset ingår alltså själva pumpen, men den kan kosta både så lite som 20 000 kr, eller en bra bit över 70 000 kr. Självklart hänger pris och kvalitet ihop i många fall. Till kostnad på hårdvara kommer installationskostnaden och eventuellt en ny värmepanna, ibland kan du använda din gamla panna.

Genom att göra ROT-avdrag kan du minska arbetskostnaden med 30% upp till 50 000 kronor per person i hushållet. Då blir värmepumpen plötsligt en mycket förmånlig investering - med tanke på att den också kommer sänka dina löpande värmekostnader. 

Pris luft/vatten-värmepump med ROT-avdrag

Här följer en enkel uträkning där vi dock inte går in på eventuella extrakostnader (som bortmontering av gammalt system, tillägg för ny panna eller distributionssystem för värmen).

För bästa pris för din egen installation av luft/vattenvärme rekommenderar vi alltid att jämföra offerter från flera olika leverantörer.

En gratistjänst för certifierade installatörer hittar du här:
Offert luft/vattenvärmepump| Bergvärme-info.se.


 3 steg till bästa pris luft/vatten-värmepump

1. Jämför offerterna - välj den bästa

Du tar in fyra offerter på luft/vatten-lösningar och väljer ut en leverantör/installatör som ligger bra i pris och inger förtroende. Du erbjuds en offert på totalt 98 000 kr som inkluderar detta:

Luft/vatten-värmepump 8 kw: 68 000 kr
Arbetskostnad installation: 28 000 kr
Resekostnad: 2 000 kr
Total kostnad:  98 000 kronor

Symbolisk bild av investering i hus med pengar som har små skott

2. Dags för installation

När du godkänt offerten sker arbetet med att installera din luft/vatten-pump och ansluta den till det vattenburna värmesystemet.

3. Dags att betala fakturan - ROT-avdragminskar arbetskostnad med 30%

På fakturan gör installatören ROT-avdraget direkt åt dig. Du behöver alltså inte själv göra något. Efter ROT ser den totala kostnaden för din värmepump ut så här:

Luft/vatten-värmepump 8 kw: 68 000 kr.
Arbetskostnad installation: 28 000 kr  18 667 kr  
Resekostnad: 2 000 kr.
Total kostnad: 88 667 kronor

 Justering på display för luftvattenvärmepump
Justering via display på NIBE värmepump

Tips för att sänka kostnad luftvattenvärmepump:

Ta in flera offerter från flera företag, stora som små. Hitta den som passar dig bäst och jämför deras prisförslag på luft vatten värmepump (både arbete, pump och övrigt material) och vad som ingår. Gör noggrann research och ställ frågor till entreprenören om vad du får för pengarna. Det har du igen i slutändan!