Pris & Kostnad luft/vatten-värmepump

Vad kostar luft/vatten-värmepump?

Luft/vatten-värmepumpar är en relativt kostsam investering men som lönar sig på kort tid. En korrekt installerad luft/vatten-värmepump kan nämligen sänka dina löpande kostnader för värme rätt rejält. Se kostnad luft vatten värmepump som en investering som du har igen genom att du sänker dina löpande värmekostnader. Med rätt förutsättningar kan du dra ned dina värmekostnader med 50%, eller mer.

Med hårdvara och arbetskostnad för den hantverkare som sköter installationen av din luft/vatten-värmepump ligger genomsnittlig kostnad på runt 100 000 kronor.

I det priset ingår alltså själva pumpen, men den kan kosta både så lite som 20 000 kr, eller en bra bit över 80 000 kr. Självklart hänger pris och kvalitet ihop i många fall. Till kostnad på hårdvara kommer installationskostnaden och eventuellt en ny värmepanna, ibland kan du använda din gamla panna.

Med ROT-avdrag kan du minska arbetskostnaden med 30% upp till 50 000 kronor per person i hushållet. Då blir värmepumpen plötsligt en mycket förmånlig investering - med tanke på att den också kommer sänka dina löpande värmekostnader. 

Luft vatten värmepump för villan

Pris luft/vatten-värmepump med ROT-avdrag

Här följer en enkel uträkning där vi inte går in på eventuella extrakostnader (som bortmontering av gammalt system, tillägg för ny panna eller distributionssystem för värmen).

För bästa pris för din egen installation av luft/vattenvärme rekommenderar vi alltid att jämföra offerter från flera olika leverantörer.

En gratistjänst för certifierade installatörer hittar du här:
Offert luft/vattenvärmepump| Bergvärme-info.se.


 3 steg till bästa pris luft/vatten-värmepump

1. Jämför offerterna - välj den bästa

Du tar in fyra offerter på luft/vatten-lösningar och väljer ut en leverantör/installatör som ligger bra i pris och inger förtroende. Du erbjuds en offert på totalt 98 000 kr som inkluderar detta:

Luft/vatten-värmepump 8 kw: 68 000 kr
Arbetskostnad installation: 28 000 kr
Resekostnad: 2 000 kr
Total kostnad:  98 000 kronor

Investera pengar i en värmepump och spara pengar på sikt

2. Dags för installation

När du godkänt offerten sker arbetet med att installera din luft/vatten-pump och ansluta den till det vattenburna värmesystemet.

3. Dags att betala fakturan - ROT-avdragminskar arbetskostnad med 30%

På fakturan gör installatören ROT-avdraget direkt åt dig. Du behöver alltså inte själv göra något. Efter ROT ser den totala kostnaden för din värmepump ut så här:

Luft/vatten-värmepump 8 kw: 68 000 kr.
Arbetskostnad installation: 28 000 kr  18 667 kr  
Resekostnad: 2 000 kr.
Total kostnad: 88 667 kronor

 Justering via display för luftvattenvärmepump
Justering via display på NIBE värmepump

Tips för att sänka kostnad luftvattenvärmepump:

Ta in flera offerter från flera företag, stora som små. Hitta den som passar dig bäst och jämför deras prisförslag på luft vatten värmepump (både arbete, pump och övrigt material) och vad som ingår. Gör noggrann research och ställ frågor till entreprenören om vad du får för pengarna. Det har du igen i slutändan!

Luft vatten värmepump bäst i test

Allmänt gäller att ju mer energi ett hus förbrukar, desto mer lönsam blir en värmepumpsinvestering. Att välja en luft vatten värmepump som är effektiv, med hög årsverkningsgrad och som håller bra (så du slipper kostsam reparation) kan vara avgörande i hur mycket du kan spara med luftluftvärmepump.

Om ditt hushåll har ett stort energibehov så är det värt att investera i en erkänt bra modell av värmepump, kanske till och med sikta på den variant som utsetts till värmepump bäst-i-test.

Energimyndigheten har under flera år genomfört tester av olika värmpumpar. Energimyndigheten: Test Luftvattenvärmepumpar

En pump med låg årsverkningsgrad är troligen inte den luft vatten värmepump som blir bäst i test, men den kan fungera minst lika bra för den som har ett lägre energibehov. Ju mindre energibehov ett hushåll har, desto mindre blev skillnaderna mellan de värmepumpar som presterade bäst respektive sämst i testet som Energimyndigheten gjorde.

För en energiförbrukning på 15 000 kWh eller mindre kan du kika på pumpar med lägre effekt eftersom en hög effekt inte säkert garanterar dig lägre kostnad.

Här hittar du Luft vatten värmepump bäst i test för 2009 - 2013 

Vad kostar själva värmepumpen?

Testet ovan omfattade 17 luftluftvärmepumpar med tillverkare som Mitsubishi, Energy Save och Invest Living Scandinavia. Prisspannet låg på mellan 49 900 kr till 108 000 kr.

De senaste modellerna som testades 2013 är: Mitsubishi PUHZ-SW75VHA (Utomhusdel) / EHST20C-YM9B (Inomhusdel), Energy Save AW 24.4-IOU-QC, In-Vest LVE-09 och Nevica Aquazen-8.

Vad blir pris installation?

Att installera en luft-vattenvärmepump brukar motsvara ungefär 30% av totalkostnaden. På den summan kan du sedan räkna av 30% i och med ROT-avdraget.